Hoe uw hellend dak langs buiten isoleren?

Hoe uw hellend dak langs buiten isoleren?


Hoewel de meeste hellende daken langs binnen geïsoleerd worden, is het ook mogelijk om een hellend dak langs buiten te isoleren. Dit wordt ook wel een Sarkingsdak genoemd. Het is een moderne manier van isoleren langs de buitenkant, en dat geeft een aantal voordelen waar u meer over leest in dit artikel.

Hellend dak langs buiten isoleren: voordelen

Isolatiemethoden hebben voordelen en nadelen, maar als u een dak van buitenaf gaat isoleren, geeft dat u een aantal voordelen. Het eerste voordeel is dat de binnenkant van uw woning onaangetast blijft, daarbij is er ook geen sprake van ruimteverlies. Ook kan de isolatie van het dak snel gerealiseerd worden, in tegenstelling tot als er van binnenuit wordt geïsoleerd, want dan is de ruimte langere tijd niet te gebruiken. De isolatie van buitenaf is goed beschermd tegen vocht en weersinvloeden, zoals vorst, uitzetten en krimpen. Ook is het erg interessant bij renovaties van de dakbedekking, want dan kan de isolatie in één keer samen met de renovatie gebeuren.

Hellend dak langs buiten isoleren: nadelen

Een hellend dak van buitenaf isoleren kan ook wat nadelen geven. Als u het zelf wilt doen, is het van belang dat u eerst de nodige kennis en informatie verzamelt. Goede luchtdichtheid is niet iets wat u zomaar gemakkelijk kunt realiseren. Daar is de nodige expertise voor nodig. Ook is het type isolatiemateriaal van belang, dat in het algemeen bij van buitenaf isoleren minder geluidswerend werkt.

Premies en prijs dakisolatie langs buiten

Het isoleren van een dak vanaf de buitenkant is duurder dan isoleren vanaf de binnenkant. Er geldt namelijk dat de bestaande dakbedekking verwijderd moet worden. Verder moet er een nieuwe afwerkingslaag geplaatst worden. 

Wilt u voor het jaar 2017 nog in aanmerking komen voor een premie van de netbeheerder voor het isoleren van uw dak? Dan is het van belang dat de Rd-waarde van de dakisolatie minimaal 4,5 m²K/W is.

Werkwijze dak isoleren langs buiten

Het isoleren van een dak vanaf de buitenzijde wordt vaak uitbesteed, maar u kunt het ook zelf doen. De volgende stappen zullen dan doorlopen worden:

  • Om te beginnen wordt de bestaande dakbedekking verwijderd. Daarbij kunt u denken aan pannen en panlatten. Hierdoor blijven alleen de kepers en de gordingen nog over.
  • Vervolgens worden de stijve isolatiepanelen van polyurethaan op de dakspanten aangebracht. Er kan ook voor gekozen worden om eerst een draagvloer aan te brengen.
  • Er wordt dan op de isolatiepanelen een onderdak aangebracht. Het gaat hierbij over een speciale klimaatfolie die het dak winddicht en waterdicht maakt. Als er vocht aanwezig is in de dakconstructie, dan kan het via de folie van binnen naar buiten, maar andersom niet.
  • Er worden nu nieuwe tengellatten aangebracht met schroeven, door het isolatiemateriaal heen, vastgemaakt aan de dakspanten. 
  • Als laatste worden de panlatten aangebracht op het tengelwerk en dan kan het dak netjes worden afgewerkt.

Materiaal dakisolatie kopen

In de online webshop van Bouwdepot vindt u alles wat u nodig hebt voor de isolatie van uw hellend dak. Wij bieden materiaal van heel wat verschillende fabrikanten. Verder kan u kiezen op verschillende dikte, Rd-waarde, λ-waarde, en andere specificaties. 

 

Ontdek hier ons uitgebreide gamma dakisolatie

24 oktober 2017

Author: